Wat is Kundalini yoga?

Kundalini yoga wordt wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Het een combinatie is van Hatha yoga, Raja yoga, Mantra (Naad) yoga, Bhakti yoga, Tantrische yoga, Karma yoga en Laya yoga. Door regelmatige beoefening word je je meer bewust van je menszijn. Door toename van energie en je bewustzijn kom je enorm in je kracht. Je gaat beter luisteren naar je stem van binnen en kan daardoor betere keuzes maken. Ook word je bewuster van je eigen acties en de gevolgen van de acties die je onderneemt. Hierdoor wordt Kundalini yoga ook wel de yoga van de gewone man genoemd. Voor iedereen geschikt, zeker als je een druk leven hebt. Het is dan juist belangrijk jezelf te blijven. Het helpt je kalm, geconcentreerd en helder te blijven tijdens alle uitdagingen van je leven.

Kundalini Yoga maakt je lichaam sterk en fit. Je geest gefocust, helder en intuïtief. En je komt in contact met je essentie, je ziel. Hierdoor weet je wie je bent en wat je pad is in dit leven. Verder creëer je een krachtig aura waarmee je met je gevoeligheid in deze wereld kunt zijn en floreren.

yoga 88

Kundalini Coach

Sinds ik in februari 2017 Kundalini yoga coach ben geworden en mensen door middel van Kundalini yoga weer energie kan laten voelen, zitten in elke yogales 3 basis-oefeningen vanuit Kundalini Yoga. Eén oefening voor de rug, één voor de buik, en één voor het zenuwstelsel. De meeste yogi in mijn lessen hebben Kundalini yoga daardoor al leren kennen.

 yoga 87

Hoe ziet een Kundalini les er uit? 

Kenmerkend zijn de dynamische, ritmische oefeningen, de aandacht voor de adem en het gebruik van mantra's (klank). Door het gelijktijdig toepassen van deze verschillende yoga technieken is snel verandering voelbaar. Door het beoefenen van Kundalini yoga voel je innerlijke groei. Je voelt je sterker, energieker, vitaler. Meer jezelf.

Een Kundalini yogales duurt anderhalf uur en bestaat uit een kriya (een serie oefingen van houdingen en ademhalingsoefeningen met een bepaald thema of doel), ontspanning en meditatie. Elke les heeft een specifiek thema waarbij de kriya past. De structuur van elke Kundalini yogales is gelijk, de inhoud kan iedere les weer anders zijn omdat er ontelbaar veel kriyas en meditaties zijn. Muziek en (het zingen van) mantra's zijn wellicht wat minder bekendere onderdelen van de les. Iedereen kan Kundalini yoga beoefenen. Door te ademen en (een beetje) in de juiste richting mee te bewegen heb je er al profijt van. 

De uitwerking van Kundalini yoga

De oefeningen hebben een sterk reinigende werking waardoor gifstoffen maar ook pijn, angst, stress en frustraties worden opgelost. Kundalini yoga helpt je bewust te worden van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid en deze positief te beïnvloeden. Met Kundalini yoga werk je aan je hormoon- en kliersysteem, en aan je energieniveau. Anders dus dan een 'gewone' hatha of vinyasa yogales.

Oorsprong

Kundalini yoga is al zeker duizend jaren oud en komt uit Noord India. Lang was de beoefening van deze yogastijl geheim, alleen voor ingewijden. Toen in 1968 Yogi Bhajan naar het westen kwam, gaf hij voor het eerst in de geschiedenis een Kundalini yogales in het openbaar. Door middel van zijn kennis, wijsheid en dienstbaarheid heeft hij een tijdloze erfenis van inspiratie achtergelaten. De quotes en afbeeldingen van Yogi Bhajan zijn beroemd over de hele wereld.
Recentelijk is gebleken dat Yogi Bhajan zijn invloed niet alleen positief heeft aangewend. Dat maakt de werking van Kundalini yoga niet minder intens. In mijn lessen focus ik op de inhoud en niet op de persoon, zoals ik altijd al deed. 

 

Yogi Bhajan:
“Het mooie aan kundalini yoga is dat je in één kriya al direct een volledige fysieke, mentale én spirituele balans kunt bereiken. Het werkt zo snel en effectief vanwege de compleetheid, balans en energie.”

 

Wanneer?

Bij Yoga Libra wordt Kundalini yoga aangeboden op maandag van 8.30 - 10.00 uur. 

A- A A+
Boek een les
 
 
 
 

Bel Yoga Libra

Arnhem

 06-44 504 337

Nieuwsbrief